© Copyright 2015 all rights reserved

Expositie Gas Los 10-12 mei Hoogte Kadijk 400


In een oude energiecentrale op de Hoogte Kadijk 400 in Amsterdam presenteert Galerie Vriend van Bavink van 10 tot en met 12 mei een expositie over de energietransitie. In samenwerking met Van Gas Los wordt een nieuwe serie schilderijen van kunstenaarscollectief G4 getoond.
De komende 30 jaar moeten 7 miljoen huishoudens in Nederland van aardgas af. Het gebruik van gas zal grotendeels verbannen worden uit de samenleving. In een kunstexpositie van de G4 alvast een kleine terugblik op de huidige tijd vanuit 2050.G4: Van Gas Los
Het afgelopen jaar werkte kunstenaarscollectief G4 aan een serie schilderijen die de aankomende energietransitie en de verhouding van de mens tot het gebruik van aardgas behandelt. De G4 staat bekend om ‘Journalistic Painting’; de werken geven een interpretatie van de actualiteit weer door de ogen van de G4. De symboliek in het werk maakt het onderwerp niet altijd eenduidig, mede doordat de actualiteit vermengd wordt met beelden en ideeën uit de (kunst)geschiedenis: golfbewegingen van de tijd en geschiedenis die haaks staan op de hardheid van de actualiteit. Door de toevoegingen van de verschillende leden van de G4 verandert de thematiek van de schilderijen tijdens het maakproces en ontstaat er een gelaagdheid in het werk. De werken van de G4 over de energietransitie confronteren de kijker met het afscheid van het gebruik van aardgas zoals wij het kennen en bieden perspectief op het energiegebruik in onze tijd.Over de kunstenaarsDe G4 is een kunstenaarscollectief bestaande uit Peter Kempff, Menno Schenk , Toon den Heijer en Aldert Mantje. Na een rijke kunstenaarscarrière besloten de leden van de G4 hun krachten te bundelen en vormde ze het collectief. De leden van de G4 hebben zo ieder hun eigen carrière achter de rug en een specifieke stijl. Zo was Aldert Mantje jaren lang onderdeel van Seymour Likely en is zijn werk opgenomen in collecties van musea over de hele wereld waaronder Stedelijk Museum Amsterdam en exposeerde de kunstenaars bij onder andere de Verbeke foundation, de Kunsthal Rotterdam en de Paviljoens. Galerie Vriend van Bavink exposeerde de G4 eerder in een oude schuilkerk in Amsterdam met de expositie “Nu Niet in het Stedelijk”. Daarnaast toonde Vriend van Bavink onlangs de expositie “The famous artist school” in de galerie en de expositie “talk to the hand” bij Follow the money.